Djävulens viskning- finsk serie på svenska

Serier

Ilpo Koskela ” Djävulens viskning”

Ilpo Koselas serier, och även böcker, om äventyraren Aleks Reval är något av de intressantaste som har kommit från Finland under de senaste åren. Serierna om Revals äventyr ligger närmare en europeisk seriekultur en den nordiska. Jag blir både imponerad och känner igen mig från Hugo Pratts Corto Maltese.

”Djävulens viskning” är en dramatisk skildring från den mytomspunna ön Kuba. Serien tar sin början under det första veckorna i april 1961 på Kuba. Det är samma vecka när Jurij Gagarins sändes upp i rymden och rättegången mot Adolf Eichmann samtidigt pågick i Israel.

Aleks och hans irländska vän Charles Calthrop kommer till Kuba med ett eget plan för att lokalisera en känd tobaksodlare. Väl på plats inser Aleks att allt inte står rätt till på ön. Kuba har tagit emot stora mängder sovjettrupper och det viskas om en kontrarevolutionär landstigning. Något som även skedde vid Bahía de Cochinos. Mitt i allt detta försöker Aleks och Charles att hitta tobaksodlaren som tack var den nya politiska ledningen tvingats bort från ön, när alla odlingar förstatligades fanns det få alternativ för många.

Estländaren Aleks vars förflutna som spritsmugglare under förbudstiden har många kunskaper som kommer väl till plats. Han satt även internerad på Cypern 1942 som bättrade på hans färdigheter. Det blir en kamp mot klockan när de både vännerna försöker undkomma både sovjettrupper, den kubanska hemliga polisen och samtidigt hitta sin man.

När det gäller cigarrer är Koskela mycket välunderrättad. Han är en erkänd konnässör och brukar skriva om cigarrer i flera finska tidningar. Det man inte tidigare visste om cigarrer och vilken roll den har spelat på Kuba går att finna i det här albumet.

Den dokumentära känslan, även här delvis hämtad från Pratt, gör historien mycket läsvärd. Det är även trevligt att Koskela har använt sig av flera klipparkiv från 1960-talet, där tidstypiska nyhetsartiklar får ge en bild av vad som hände på ön denna vecka.

Positivt är även att det inte är någon kubaromantisk skildring utan en relativt fri berättelse utan pekpinnar om hur det kunde ha varit under dessa veckor på Kuba.

Bilderna och färgsättningen ger en god bild av hur det faktiskt ser ut ännu idag i området. Det märks att Koskela har varit på Kuba och sett mycket med egna ögon, något som inte alltid är fallet med andra serier.

Optimal press
DJÄVULENS VISKNING
av Ilpo Koskela
översättning av Jocke Laitala
128 sid färg, inb.
isbn 978-91-85951-25-3

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s