Hammerfall- Ormens Lidande

En vikingaserie som delvis utspelas i Sverige kan det fungera?

Hammerfall, skriven av Sylvain Runberg och med teckningar av Boris Talijancic, är just en sådan serie. Serien som både riktar sig till en svensk och fransk publik har kommit ut med två delar, lyckas bra med att skildra Norden under det sena 700-talet.

Det är klassisk vikingatid som skildras. Som alltid i den nordiska sagan ligger det en släktfejd i grunden. Björn, kallad den sköne, har efter att ha blivit bannlyst tagit sig tillbaka Sverige för att hämnas. I sitt sällskap har han med sig biskop Arno av Salzburg (c. 750-821) en av de otaliga missionärer som under Karl den stores regeringstid kristnade Europa. I serien slår han följe med Björn för att missionera så gott det går även i Norden. Den historiske Arno var annars känd för att arbetat främst i nuvarande Bayern.

Björn och hans mannar anfaller ett pågående bröllopsgille och tar bland annat Lia, Harald och den äldre Hermund tillfånga. Deras öde blir att skänkas bort till de mystiska skanjerna, ett folk som lever längre norrut. Hur det går får vi läsa i serien.

Vilka skanjerna egentligen är framkommer delvis och verkar hämtat inspiration från Michael Crichtons bok ”The Eaters of the Dead” där han spekulerar om en numera bortglömd folkspillra av neandertalare som kallas ”wendol” i boken (boken har även blivit filmad som The 13th Warrior). Kan skanjerna var samma typ av folk? Är de ursprunget till myten om troll här i Norden?

Serien känns vältecknad och intressant och ger en känsla av hur det kanske kunde vara under vikingatiden. Bildmässigt fick jag associationer till både riddar Eldhjärta av François Craenhals (1926–2004) och serien ” Världens ände” av Makyo och Vicomte.

Serien är en intressant och spännande äventyrsserie som kommer att hitta sina läsare.

Läs även den här recensionen av Hammerfall serien

Hammerfall I Ormens Lidande
Av Sylvian Runberg
Bild: Boris Talijancic
Översättning: Stefan Carlsson
Albumförlaget
ISBN 9197857918

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements

1 Comment

Filed under Serier

One response to “Hammerfall- Ormens Lidande

  1. Pingback: En ny syn på vikingarna med franska ögon – Hammerfall. « needles and a pen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s