Häxmästaren- Legenden om Morwhayle

Intresset för fantasy i Sverige har antagligen aldrig varit så här stort som nu. Det verkar som att varje månad publiceras det en ny episk fantasyserie på svenska för en svensk publik.

Boken ”Häxmästaren” är en så kallad heroisk fantasy där inspirationen hämtats från Tolkiens ringtrilogi. Det är ofta en berättelse om en betydelselös person i rikets utkant som får reda på sitt sanna kall och går ut på äventyr, så även i denna berättelse. Som det brukar vara inom fantasyn är handlingen något som vi känner igen; den unge hjälten Arteil Krill förenas med sin sedan länge försvunna tvillingsyster Malda. Arteil har även turligt nog fått tag i ett magiskt svärd vars egenskaper visar sig senare.

Malda, vars förflutna i de norrbelägna länderna har gjort henne kunnig i magi, har även med sig draken Gorgobestor som allierad. Tillsammans tar de sig till staden Morwhayle för att utföra ett uppdrag vars konsekvenser för framtiden kommer att vara ödestigna och har med en berömd häxmästare att göra.

Berättelsen är välskriven på ett rakt språk som gör den något mer intressant att läsa. Bergting beskriver skönt nog inte den sedvanliga medeltidsliknande fantasyvärlden, utan det är en magisk värld där krutvapen existerar. Det är helt enkelt en något högre teknologisk nivå än det brukar vara.

Tyvärr blir det något för mycket traskande och vandrande som många gånger kan förstöra en bra berättelse. Turligt nog är de inte bara sådant i boken, även fantasystaden Morwhayle skildras ingående, något som i senare böcker kan bli mer intressant.

Men, det märks att boken tidigare har haft en något högre ambition om hur själva historien skulle berättas. Tyvärr märks detta tydligt. Det känns som ”Häxmästaren” skulle kunnat vara mycket mer utförligt berättad i en tidigare version, jag antar att det egentligen inte är författarens fel. Enligt ett vanligt antagande är fantasy en genre där vuxna teman och element inte får vara med för att det är riktat till barn, ett antagande som inte kan vara mer felaktigt.

Både storsäljaren George R.R. Martin med sin serie böcker om landet Westeros med boken ”Game of Thrones” och författaren Tim Powers har visat att det går att skriva fantasy där mer vuxna teman kan tas upp utan att förlora sagans dragningskraft. Listan med fantasyförfattare kan givetvis bli längre.

Förutom denna lilla brasklapp så är ”Häxmästaren” en både bra och spännande äventyrsskildring som passar till den som gillar fantasy. Det är även ett stort plus med de fina illustrationerna av författaren som finns med i boken ger en extra känsla hur världen ser ut.

”Häxmästaren” Legenden om Morwhayle, del 1
av Peter Bergting.
ISBN 978-91-552-5718-7
Semic

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Advertisements

1 Comment

Filed under Böcker, Fantasy

One response to “Häxmästaren- Legenden om Morwhayle

  1. Pingback: Legenden om Morwhayle, del 1 Häxmästaren av Peter Bergting. « needles and a pen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s